// Luisteren en stil zijn //

Super lastig allebei. Maar o zo belangrijk als je nieuwe dingen wílt “leren” horen. Als je dit niet doet en steeds blijft praten dan zeg je wat je al weet. En de ander als het ware jouw verhaal zo kunnen overnemen, omdat degene eigenlijk niet naar je “luistert”. Er worden dan ook geen vragen gesteld. Jouw verhaal wordt gewoon verder verteld door iemand anders.

Dit gebeurt dagelijks heel erg veel. Let er maar eens op. En het is rete irritant! Net zoals de ander jou niet laat uitpraten en jou blijft overrulen. Dat kan jou het gevoel geven dat het niet belangrijk is wat jij te vertellen hebt. Dus de volgende keer in een werkoverleg of een avondje met “vriendinnen” hou jij waarschijnlijk gewoon je mond dicht. Dit voelt het verre van oké. En dat is niet prettig. Jouw stem telt altijd!

Wellicht als je er op gaat letten, betrap je jezelf er ook op. Dat je jouw aandacht bijvoorbeeld niet bij de ander hebt. Omdat je in jouw hoofd al met je to do lijstje bezig bent. Of je vult het ook voor een ander in en neemt het gesprek over.
Met écht luisteren ben je met je volledige aandacht bij de ander. Stel je vragen, omdat je oprecht geïnteresseerd bent. Oordeel je niet. En neem je het gesprek niet over. Je bent dus gewoon stil.

En dat vinden veel mensen moeilijk en ongemakkelijk. Eng, spannend. Want “we” zijn dat niet gewend.
Mijn tip: ben wat vaker stil. Focus op je ademhaling. Registreer en observeer wat er gebeurt met jou én in jou. Ook tussen gesprekken door.
Je hoeft de stiltes niet op te vullen. Leer stil zijn zowel alleen als met anderen.

Dit vraagt veel oefening én toch is het te leren. En dan is de kans aanwezig dat je het echt heel erg fijn gaat vinden. Dat je leert “voelen”, je lichaam leert lezen. Je gaat merken dat je nieuwe ideeën en inspiratie krijgt. Want deze komen juist in stilte. Omdat je dan pas écht de tijd neemt voor jezelf.

PS in de instacursus “let’s talk” leer ik je alle tips en tricks over communicatie vaardigheden, onderhandelen, conflicthantering en nog veel meer. Kijk in de (web)winkel voor meer informatie en verdere details.

Maak jouw dag mooi!

Feelgood&Shine,
Mechie

#feelgoodandshine