// Gedoe op het werk… //

Heb jij weleens gedoe of een conflict op het werk? En dat je er dan tegenop ziet om dit te gaan bespreken. Dat je het liefst een ommetje maakt als je de persoon in kwestie op afstand al ziet aan komen. Het liefst steek je jouw kop in het zand, maar diep van binnen weet je ook wel dat dit geen oplossing is. Sommige collega’s hebben gewoon niet zo’n handige manier van communiceren waardoor jij je aangevallen of gekwetst kan voelen. En natuurlijk hoef je het niet met elkaar eens te zijn, maar wederzijds respect is altijd wel heel erg welkom. Dat voorkomt een hoop gedoe.
Wanneer je het conflict of gedoe niet bespreekt met elkaar, kun je er op wachten dat de bom natuurlijk een keer barst hè… En dat kan ook niet de bedoeling zijn. Soms moet je toch samenwerken met elkaar. Al zou je dat soms liever niet doen…

9 tips voor als je code rood voelt opkomen:

  1. Concentreer je op je ademhaling. Adem diep in en ga praten tegelijk met je uitademing; zo kom je natuurlijk en sterk over.
  2. Wanneer je jouw tranen voelt opkomen; zeg dat je even naar het toilet bent en doe daar een ademhalingsoefening, zodat je weer relaxt bent (of relaxter) als je weer terug bent. Adem diep in vanuit de buik, houdt 2 seconden vast en blaas in 6 seconden uit, zodat je hartslag weer lager voelt worden.
  3. Reflecteer de situatie, kijk eerst wat je er zelf aan kunt doen.
  4. Bespreek de situatie met je collega en ga voor gezamenlijke oplossingen of maak een compromis.
  5. Zeg wat je dwars zit en houd het bij jezelf. Dus niet aanvallend communiceren in de zin van jij dit…jij dat… maar vanuit de ik-vorm. Ik merk dat ik… Focus hierbij op het doel; dat is de oplossing! Laat bijzaken achterwege.
  6. “Luister” ook naar wat de ander te vertellen heeft. Laat de persoon uitpraten.
  7. Manage verwachtingen; dit voorkomt teleurstellingen. Gaat het toch mis? Spreek de ander daarop aan.
  8. Vat het gesprek samen, zodat er geen verkeerde opvattingen ontstaan.
  9. Kom je er niet uit, stop dan de discussie en plan een vervolggesprek. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Succes.

Maak jouw dag mooi!
Mechie

PS1 Meer inspiratie én tips lezen? Volg me dan op Instagram, Facebook of LinkedIn.
PS2 Hoe goed ken jij jezelf? Doe hier de gratis zelfkennistest.

#feelgoodandshine